sitemap Χάρτης ιστοσελίδας
Είσοδος Επικοινωνία
Όροι Χρήσης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΟΝΕΙΣ

Σάββατο, 19 Ιανουαρίου, 2019
Άλλα Προγράμματα
Μαθητικός Διαγωνισμός Ραδιοφωνικού Μηνύματος και Τραγουδιού «ΚΑΝ’ ΤΟ Ν’ ΑΚΟΥΣΤΕΙ 2018»


esr

 

H Επιστημονική Εταιρεία “Διαθεματικό, Διαπολιτισμικό Ραδιόφωνο της Εκπαιδευτικής Κοινότητας με τον διακριτικό τίτλο: European School Radio, το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο”, η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού συνδιοργανώνουν τον Μαθητικό Διαγωνισμό Ραδιοφωνικού Μηνύματος και Τραγουδιού  «Κάν’ το ν΄ ακουστεί 2018» με θέμα: «Δημιουργώντας για την Πολιτιστική μας Κληρονομιά». Ο Διαγωνισμός απευθύνεται στις σχολικές μονάδες της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ομογένειας, αλλά και τις υπόλοιπες σχολικές μονάδες διεθνώς.

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέσπισε το 2018 ως “Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς” και σε αυτή την κατεύθυνση ο διαγωνισμός “Κάν’ το ν’ ακουστεί 2018” εντάσσεται ως μια δράση ευαισθητοποίησης για την ανάδειξη της ιδιαίτερης πολιτιστικής κληρονομιάς του κάθε τόπου και λαού.

 

Μέσω της ραδιοφωνικής και μουσικής δημιουργίας στοχεύεται ώστε οι μαθητές:

 • να γνωρίσουν βαθύτερα και να επικοινωνήσουν την πολιτιστική τους ταυτότητα, ώστε να μην είναι απλώς ανάμνηση του παρελθόντος, αλλά να αντιμετωπίζεται ως κλειδί του μέλλοντος
 • να συνειδητοποιήσουν την αξία της πολιτιστικής πολυμορφίας
 • να μυηθούν με βιωματικό και ευχάριστο τρόπο στον τομέα της ιστορίας, της παράδοσης και του πολιτισμού

 Προσκαλούμε την εκπαιδευτική κοινότητα να αναδείξει την πολιτιστική της κληρονομιά συνδυάζοντας τον λόγο των μαθητών με ιδιαίτερη ηχητική/μουσική επένδυση. Ας δώσουμε την ευκαιρία στους μαθητές να μας μιλήσουν για τον τόπο και την παράδοσή τους.

 

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ

 • Υλική κληρονομιά

Στην υλική κληρονομιά περιλαμβάνονται τα κτήρια, τα μνημεία, τα βιβλία, τα έργα τέχνης, τα τεκμήρια και, γενικά, τα αντικείμενα πολιτιστικής αξίας.

 

 • Άυλη κληρονομιά

Η άυλη κληρονομιά περιλαμβάνει τις πρακτικές, τις αναπαραστάσεις, τις τελετουργίες, τις γνώσεις, τις τεχνικές ‒ καθώς και τα εργαλεία, αντικείμενα, χειροτεχνήματα και πολιτιστικούς χώρους που συνδέονται με αυτές, όπως:

 1. προφορικές παραδόσεις (π.χ. λαϊκές ιστορίες, παραμύθια
 2. παραστατικές τέχνες (π.χ. θέατρο, θέατρο σκιών, παραδοσιακοί χοροί και μουσική)
 3. κοινωνικές πρακτικές, τελετουργίες και εορταστικές εκδηλώσεις (π.χ. πανηγύρια, γάμος)
 4. γνώσεις και πρακτικές για τη φύση και το σύμπαν (π.χ. λαϊκή ιατρική, πρόγνωση καιρού βάσει φυσικής παρατήρησης)
 5. παραδοσιακές χειροτεχνίες (π.χ. κεντητική, αγγειοπλαστική, καλαθοπλεκτική)
 •  Φυσική κληρονομιά

Η φυσική κληρονομιά περιλαμβάνει τη βιοποικιλότητα, τη γεωποικιλότητα, τα πολιτιστικά τοπία (φυσικά χαρακτηριστικά με πολιτιστικά γνωρίσματα, τοπία που αντανακλούν τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον, όπως πάρκα, ιερά δάση, αμπελώνες, τοπία με ξερολιθιές κ.ά.)

 

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Τα σχολεία που επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή, θα χρειαστεί να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους στο European School Radio μέσω της ιστοσελίδας www.europeanschoolradio.eu
 

Το κάθε σχολείο μπορεί να υποβάλει μέχρι δύο (2) συμμετοχές, στη μια ή και στις δύο κατηγορίες.
 

Οι συμμετοχές να είναι πρωτότυπες και να μην έχουν υποβληθεί σε άλλον διαγωνισμό.
 

Τα τραγούδια και τα μηνύματα να έχουν δημιουργηθεί από μαθητές ή κυρίως από μαθητές. Προτείνουμε οι εκπαιδευτικοί να έχουν ρόλο εμψυχωτή στη διαδικασία της δημιουργίας, ώστε να αναδειχθεί η μαθητική πρωτοβουλία. Κατά την υποβολή της συμμετοχής οι εκπαιδευτικοί θα χρειαστεί να αναφέρουν τον ρόλο και τον βαθμό εμπλοκής τους στη διαδικασία της δημιουργίας.
 

Τα τραγούδια και τα μηνύματα μπορεί να είναι στην ελληνική ή στην αγγλική γλώσσα. Η εκφώνηση και η ερμηνεία να γίνεται από μαθητές και μαθήτριες του σχολείου.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

 • Ραδιοφωνικό μήνυμα, μέχρι 1 λεπτό και 30 δευτερόλεπτα
 • Πρωτότυπο Τραγούδι, μέχρι 3 λεπτά

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

Οι συμμετοχές να υποβληθούν στην ιστοσελίδα του European School Radio (http://europeanschoolradio.eu/) ακολουθώντας τις οδηγίες υποβολής. Προαιρετικά, κατά την υποβολή η κάθε συμμετοχή μπορεί να συνοδεύεται από ένα λογότυπο. Η υποβολή των συμμετοχών θα πρέπει να πραγματοποιηθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2017 μέχρι τις 19 Ιανουαρίου 2018.

 

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Κριτήρια Αξιολόγησης για το ραδιοφωνικό μήνυμα:

Η πρωτοτυπία, το περιεχόμενο του μηνύματος, ο τρόπος και το ύφος εκφώνησης, η μουσική/ηχητική επένδυση, η ποιότητα του ήχου, ο συνολικός/τελικός αντίκτυπος.

Κριτήρια Αξιολόγησης για το τραγούδι:

Ο στίχος, η σύνθεση, η ερμηνεία, η ποιότητα του ήχου, ο συνολικός/τελικός αντίκτυπος.

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Η αξιολόγηση των συμμετοχών θα γίνει από την αντίστοιχη Κριτική Επιτροπή κάθε κατηγορίας, η οποία θα απαρτίζεται από ειδικούς για αυτόν το σκοπό και θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα http://europeanschoolradio.eu/5fest/cont/. Επίσης, όλες οι συμμετοχές του διαγωνισμού θα μεταδίδονται στο European School Radio.

 

ΒΡΑΒΕΥΣΗ

Η Κριτική Επιτροπή θα απονείμει βραβεία και ειδικές διακρίσεις ανά κατηγορία συμμετοχής και ανά επίπεδο σχολείου, δηλαδή σε:

 • Νηπιαγωγεία
 • Δημοτικά
 • Γυμνάσια
 • Λύκεια

 

Επίσης, θα δοθεί το Βραβείο των ακροατών του ΕSR με online ψηφοφορία. Όλες οι σχολικές μονάδες που θα συμμετέχουν, ανεξάρτητα από την ενδεχόμενη βράβευσή τους στον διαγωνισμό, θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής.

 

Η βράβευση των νικητών θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του 5ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 15 έως τις 17 Μαρτίου 2018 στα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Σε περίπτωση που σχολείο από την Κύπρο βραβευτεί, θα επιχορηγηθεί από τον προϋπολογισμό του Ευρωπαϊκού Έργου NEStOR η συμμετοχή ενός εκπαιδευτικού και δύο μαθητών του σχολείου για να λάβουν μέρος στο Φεστιβάλ και να παραλάβουν το βραβείο τους.

 

Οι σχολικές μονάδες ανεξάρτητα από το αν θα συμμετέχουν στον “Διαγωνισμό Κάν’ το ν’ ακουστεί 2018”, μπορούν να λάβουν μέρος στις δράσεις του Φεστιβάλ, το οποίο, επίσης, εντάσσεται θεματικά στο “Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018”. Η δήλωση συμμετοχής στο Φεστιβάλ με εκπαιδευτική επίσκεψη, θα χρειαστεί να γίνει ηλεκτρονικά από κάθε σχολείο μέσω της ιστοσελίδας του 5ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου http://europeanschoolradio.eu/5fest. Στον ίδιο διαδικτυακό τόπο θα είναι αναρτημένες όλες οι πληροφορίες που αφορούν τον Διαγωνισμό και το Φεστιβάλ και εκεί θα ανακοινώνεται οποιαδήποτε νέα ενημέρωση.

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΠΟΥ ΒΡΑΒΕΥΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΝΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

Μπορείτε να ακούσετε όλες τις συμμετοχές που βραβεύθηκαν στο περσινό διαγωνισμό «ΚΑΝ’ ΤΟ Ν’ ΑΚΟΥΣΤΕΙ 2017» σε αυτό τον σύνδεσμο http://europeanschoolradio.eu/4fest/vraveia/. Συμπεριλαμβάνονται οι βραβευμένες συμμετοχές δύο σχολείων της Κύπρου, του Terra Santa College που κέρδισε το Βραβείο στην κατηγορία Τραγούδι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το τραγούδι «Τι’ν’αλήθεια;» και του Γυμνασίου Αγλαντζιάς που βραβεύθηκε με Ειδική Διάκριση Ευρηματικότητας στην κατηγορία Ραδιοφωνικό Μήνυμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το ραδιοφωνικό μήνυμα «Η φύση σε καλεί».

 

ΥΛΙΚΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

Οδηγίες για τη δημιουργία ραδιοφωνικού μηνύματος στη διεύθυνση:
https://sites.google.com/site/esrhelp/kanones-poiotikon-ekpompon/demiourgia-echetikou-menymatos
https://sites.google.com/site/esrhelp/odegos-echographeseon/odegos-echographeseon-me-audacity

 

Δελτίο Τύπου Εκδήλωσης για τον Μαθητικό Διαγωνισμό Ραδιοφωνικού Μηνύματος & Τραγουδιού «Κάν' το ν' ακουστεί 2018»

Δελτίο Τύπου Τελετής Βράβευσης Μαθητικού Διαγωνισμού Ραδιοφωνικού Μηνύματος &Τραγουδιού «Κάν' το ν' ακουστεί 2018»

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΠΟΥ ΒΡΑΒΕΥΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΦΕΤΙΝΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

Μπορείτε να ακούσετε όλες τις συμμετοχές που βραβεύθηκαν στον φετινό διαγωνισμό «ΚΑΝ’ ΤΟ Ν’ ΑΚΟΥΣΤΕΙ 2018» σε αυτό τον σύνδεσμο http://europeanschoolradio.eu/5fest/vraveia/. Συμπεριλαμβάνονται οι βραβευμένες συμμετοχές τριών σχολείων της Κύπρου: το τραγούδι «Ολύμπιος Μοναγρίτης» του Δημοτικού Σχολείου Λυμπιών, το ραδιοφωνικό μήνυμα «Η Παινεμένη» του Γυμνασίου Αγλαντζιάς και το ραδιοφωνικό μήνυμα «Παραδοσιακά Παιγνίδια» της Σχολής Τυφλών «Άγιος Βαρνάβας».

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Για τυχόν διευκρινίσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κ. Αναστασία Οικονόμου, Προϊσταμένη του Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας (ΤΕΤ) του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (e-mail: anasta@cyearn.pi.ac.cy,  τηλέφωνο: 22402310) ή με την υπεύθυνη λειτουργό του ΤΕΤ στο τηλέφωνο 22402339.

Φόρουμ υποστήριξης: http://europeanschoolradio.eu/5fest/cont/

European School Radio: eu.schoolradio@gmail.com

RSS
Valid XHTML 1.0 Transitional
Valid CSS!
logo1 logo2
Copyright © Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, 2007-2010
Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών σε θέματα Πληροφορικής
Το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία με ποσοστό 50% και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) σε ποσοστό 50% στα πλαίσια του Μέτρου 2.1. «Αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στα πλαίσια της δια βίου μάθησης» που εντάσσεται στο Ενιαίο Έγγραφο Προγραμματισμού (ΕΕΠ) Στόχος 3 «Ανθρώπινο Δυναμικό» για την Προγραμματική Περίοδο 2004-2006.

Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ): «Συμβολή στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, στη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς εργασίας, στην προώθηση της απασχολησιμότητας, του επιχειρηματικού πνεύματος, της ικανότητας προσαρμογής και της ισότητας των ευκαιριών, καθώς και την κοινωνική ενσωμάτωση».