sitemap Χάρτης ιστοσελίδας
Είσοδος Επικοινωνία
Όροι Χρήσης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΟΝΕΙΣ

Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2019
Άλλα Προγράμματα
Μαθητικός Διαγωνισμός Ραδιοφωνικού Μηνύματος και Τραγουδιού «ΚΑΝ’ ΤΟ Ν’ ΑΚΟΥΣΤΕΙ 2019»


esr

 

H Επιστημονική Εταιρεία “Διαθεματικό, Διαπολιτισμικό Ραδιόφωνο της Εκπαιδευτικής Κοινότητας με τον διακριτικό τίτλο: European School Radio, το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο”, η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού συνδιοργανώνουν τον Μαθητικό Διαγωνισμό Ραδιοφωνικού Μηνύματος και Τραγουδιού  “Κάν’ το ν΄ ακουστεί 2019” με θέμα: «Η φωνή μας, ασπίδα στα λόγια του μίσους». Ο Διαγωνισμός απευθύνεται στις σχολικές μονάδες της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ομογένειας, αλλά και στις υπόλοιπες σχολικές μονάδες διεθνώς.

 

Η εποχή που ζούμε χαρακτηρίζεται από ανατροπές σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας: διεθνείς πόλεμοι, εθνοτικές συγκρούσεις, οικονομική και πολιτειακή κρίση, κρίση ηθικών αξιών, ραγδαία ανάπτυξη και μαζί αλόγιστη χρήση της τεχνολογίας. Ένα συνονθύλευμα αναταράξεων και αναπροσαρμογών που αλλάζουν καθημερινά τον τρόπο που ζει ο άνθρωπος. Μέσα σε αυτό τον καταιγισμό εξελίξεων και πληροφοριών ο ψυχισμός του ανθρώπου δεν μένει αλώβητος. Παρατηρείται συχνά να αναπτύσσεται μια επιθετική ρητορική σε οτιδήποτε ξένο, διαφορετικό, όχι ίδιο με τις δικές μας αντιλήψεις, με συνέπεια πολλές φορές την εκδήλωση επιθετικών συμπεριφορών και την αναπαραγωγή του μίσους. Η ρητορική µίσους εμφανίζεται με µορφή γραπτού ή προφορικού λόγου, με εικόνες, σύμβολα, ηλεκτρονικά ή άλλα παιχνίδια, αλλά και με κάθε μορφή που έχει σκοπό την έκφραση  ή διάδοση κάποιου μηνύματος βίας.

 

Ιδιαίτερα, στον κόσμο της ηλεκτρονικής επικοινωνίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κυριαρχεί εύκολα η επίκριση, παρά η προσπάθεια για κατανόηση της αντίθετης αντίληψης ή του διαφορετικού. Με πόση ευκολία παράγεται και υιοθετείται, συχνά χωρίς ιδιαίτερη σκέψη, μια επιθετική ρητορική, η οποία δηλητηριάζει πολλές φορές με ανεπαίσθητο τρόπο τον εσωτερικό κόσμο των παιδιών, και πόσο αναγκαίο είναι τα παιδιά να εξασκηθούν στην κριτική ανάγνωση της πληροφορίας, από όπου κι αν προέρχεται και όπου κι αν μεταδίδεται;

 

Πώς μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα νέο κόσμο αλληλοσεβασμού και αποδοχής, θεμελιωμένο στην κατανόηση και την αγάπη;

 

Η ευαισθητοποίηση στο θέμα θα καλλιεργήσει την κριτική σκέψη, θα ενεργοποιήσει την δημιουργικότητα των παιδιών, θα αναπτύξει τον συναισθηματικό τους κόσμο και θα καλλιεργήσει τον σεβασμό, την ευγένεια, την αποδοχή και την αγάπη.

 

Στόχοι

Μέσω της ραδιοφωνικής και μουσικής δημιουργίας στοχεύεται οι μαθητές:

 • να επικοινωνήσουν την προσωπική τους εμπειρία που αφορά στην επιθετική ρητορική ή στον λόγο μίσους
 • να αναγνωρίσουν την επιθετική ρητορική και να μην την υιοθετούν
 • να αντιληφθούν τα λεπτά όρια ανάμεσα στην ελευθερία του λόγου και στη ρητορική του μίσους
 • να μυηθούν με βιωματικό και ευχάριστο τρόπο στη ρητορική της αποδοχής και του σεβασμού
 • να κατανοήσουν μέσα από τη δημιουργία ραδιοφωνικού και μουσικού λόγου την αξία της ανταλλαγής και συνεργασίας με τους άλλους και να περάσουν από τη θεωρία στην πράξη αποκλείοντας το μίσος και προωθώντας την αλληλοκατανόηση, τον σεβασμό, τη φιλία και την αγάπη
 • να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη μετάβασης από το ατομικό ιδιοτελές στο συλλογικό ανιδιοτελές 

Προσκαλούμε την εκπαιδευτική κοινότητα να αναδείξει τους προβληματισμούς που εγείρονται από τον καθημερινό κατακλυσμό με επιθετικό λόγο και να εμπνεύσει τη μαθητική κοινότητα να δημιουργήσει συνδυάζοντας τον λόγο της με ιδιαίτερη ηχητική/μουσική επένδυση. Ας δώσουμε την ευκαιρία στους μαθητές να εκφράσουν τις απόψεις και τα συναισθήματά τους για όλα αυτά που επηρεάζουν αρνητικά την ζωή τους, κι ας μάθουμε από αυτούς με ποιο τρόπο μπορεί να αλλάξει ο κόσμος που ζούμε.

 

Ενδεικτικά προτείνεται η προσέγγιση του θέματος μέσα από:

 • Το Διαδίκτυο και ειδικά τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης
 • Τα  Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
 • Την καθημερινότητα στο σχολικό περιβάλλον
 • Τη συναναστροφή με τους συνομηλίκους στις παρέες
 • Τη ζωή στην τοπική κοινωνία

 

ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Κατηγορίες Διαγωνισμού

 • Ραδιοφωνικό μήνυμα, μέχρι 1 λεπτό και 30 δευτερόλεπτα
 • Πρωτότυπο Τραγούδι, μέχρι 3 λεπτά

Διαδικασία και Προθεσμία Υποβολής

Οι συμμετοχές να υποβληθούν στην ιστοσελίδα του European School Radio (http://europeanschoolradio.eu/) ακολουθώντας τις οδηγίες υποβολής. Προαιρετικά, κατά την υποβολή η κάθε συμμετοχή μπορεί να συνοδεύεται από ένα λογότυπο ή και βίντεοκλιπ. Η υποβολή των συμμετοχών θα πρέπει να πραγματοποιηθεί από την 1η Νοεμβρίου 2018 μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2019.

 

Κριτήρια Αξιολόγησης

Κριτήρια Αξιολόγησης για το ραδιοφωνικό μήνυμα:

Η πρωτοτυπία, το περιεχόμενο του μηνύματος, ο τρόπος και το ύφος εκφώνησης, η μουσική/ηχητική επένδυση, η ποιότητα του ήχου, ο συνολικός/τελικός αντίκτυπος

Κριτήρια Αξιολόγησης για το τραγούδι:

Ο στίχος, η σύνθεση, η ερμηνεία, η ποιότητα του ήχου, ο συνολικός/τελικός αντίκτυπος

 

Διαδικασία αξιολόγησης

Η αξιολόγηση των συμμετοχών γίνεται από την αντίστοιχη Κριτική Επιτροπή κάθε κατηγορίας, η οποία απαρτίζεται από ειδικούς για αυτόν το σκοπό και θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα http://europeanschoolradio.eu/6fest. Οι συμμετοχές αποστέλλονται στην Κριτική Επιτροπή χωρίς επιπλέον στοιχεία για τους δημιουργούς και αξιολογούνται ανώνυμα.

 

Βράβευση

Η Κριτική Επιτροπή θα απονείμει βραβεία και ειδικές διακρίσεις ανά κατηγορία συμμετοχής και ανά επίπεδο σχολείου, δηλαδή σε:

 • Νηπιαγωγεία
 • Δημοτικά
 • Γυμνάσια
 • Λύκεια

Επίσης, θα δοθεί το Βραβείο των ακροατών του ΕSR με διαδικτυακή ψηφοφορία.

 

Όλες οι σχολικές μονάδες που θα συμμετέχουν, ανεξάρτητα από την ενδεχόμενη βράβευσή τους στον διαγωνισμό,  θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής, και όλα τα ραδιοφωνικά μηνύματα και τραγούδια θα μεταδίδονται στο ραδιοφωνικό πρόγραμμα του European School Radio.

 

Η βράβευση των νικητών θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του 6ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου, το οποίο θα διεξαχθεί στον Βόλο Θεσσαλίας από τις 11 έως τις 13 Απριλίου 2019.

 

Οι σχολικές μονάδες ανεξάρτητα από το αν θα συμμετέχουν στον Διαγωνισμό “Κάν’ το ν’ ακουστεί 2019”, μπορούν να λάβουν μέρος στις δράσεις του Φεστιβάλ. Η δήλωση συμμετοχής στο Φεστιβάλ με εκπαιδευτική επίσκεψη, θα χρειαστεί να γίνει ηλεκτρονικά από κάθε σχολική μονάδα μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του 6ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου http://europeanschoolradio.eu/6fest. Στον ίδιο διαδικτυακό τόπο θα είναι αναρτημένες όλες οι πληροφορίες που αφορούν τον Διαγωνισμό και το Φεστιβάλ, θα δημοσιευτεί υλικό υποστήριξης και εκεί θα ανακοινώνεται οποιαδήποτε νέα ενημέρωση.

 

 

ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η συμμετοχή των μαθητών/-τριών στον διαγωνισμό δεν έχει καμία οικονομική επιβάρυνση για τους/τις μαθητές/-ήτριες ή το σχολείο, είναι προαιρετική και απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των γονέων και κηδεμόνων για τη συμμετοχή τους.

 

Πριν την αποστολή της συμμετοχής (ραδιοφωνικό μήνυμα ή τραγούδι), οι εκπαιδευτικοί των σχολείων θα πρέπει να έχουν λάβει από τους ασκούντες την επιμέλεια των μαθητών Υπεύθυνες Δηλώσεις  για την ενεργή εμπλοκή των παιδιών τους στη διαδικασία της συλλογικής δημιουργίας σε σχολικό πλαίσιο για τον εν λόγω Διαγωνισμό και στις οποίες να αναγράφεται ρητά ότι δέχονται να δημοσιευτεί το συλλογικό έργο της σχολικής ραδιοφωνικής/μουσικής ομάδας στο European School Radio, σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης.

 

Κατά την αποστολή της συμμετοχής (ραδιοφωνικό μήνυμα ή τραγούδι) οι εκπαιδευτικοί θα χρειαστεί να αναφέρουν στη φόρμα υποβολής τον ρόλο και τον βαθμό εμπλοκής τους στη διαδικασία της δημιουργίας. 

 

Τα σχολεία που επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή, θα χρειαστεί να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους στο European School Radio μέσω της ιστοσελίδας www.europeanschoolradio.eu.

 

Το κάθε σχολείο μπορεί να υποβάλει μέχρι δύο (2) συμμετοχές, στη μια ή και στις δύο κατηγορίες.

 

Οι συμμετοχές να είναι πρωτότυπες και να μην έχουν υποβληθεί σε άλλον διαγωνισμό.

 

Η δημιουργία των μηνυμάτων και τραγουδιών μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε εντός ωρολογίου προγράμματος για την Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση, στο πλαίσιο διαθεματικών δραστηριοτήτων στα γνωστικά αντικείμενα της κάθε βαθμίδας και στα εκάστοτε προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων (Α/θμια) είτε εκτός ωρολογίου προγράμματος, στο πλαίσιο δραστηριοτήτων που αφορούν στα εκάστοτε προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων των σχολείων της  Β/θμιας.

 

Τα τραγούδια και τα μηνύματα να έχουν δημιουργηθεί από μαθητές ή κυρίως από μαθητές. Προτείνουμε οι εκπαιδευτικοί να έχουν ρόλο εμψυχωτή στη διαδικασία της δημιουργίας, ώστε να αναδειχθεί η μαθητική πρωτοβουλία.

 

Τα τραγούδια και τα μηνύματα μπορεί να είναι στην ελληνική ή στην αγγλική γλώσσα. Η εκφώνηση και η ερμηνεία να γίνεται από μαθητές και μαθήτριες του σχολείου.

 

Το ηχητικό περιεχόμενο (ραδιοφωνικό μήνυμα ή τραγούδι) δεν πρέπει να περιέχει το όνομα του σχολείου ή κάποιο άλλο αναγνωριστικό, που να παραπέμπει στην ταυτότητα της συμμετοχής.

 

Σημειώνεται ότι οι φορείς διοργάνωσης αναλαμβάνουν όλη τη διαδικασία υλοποίησης του διαγωνισμού και θα διασφαλίσουν τα προσωπικά δεδομένα- πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών. Επιπλέον, αναφέρεται ότι δεν θα υπάρξουν έσοδα για τους φορείς διοργάνωσης από τα υποβληθέντα έργα (με εμπορία ή διαφήμιση κ.λπ.) και η χρήση των έργων θα γίνει μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Τέλος, η Οργανωτική Επιτροπή του Διαγωνισμού θα είναι υπεύθυνη για τον ορισμό της Κριτικής Επιτροπής για την κατηγορία του ραδιοφωνικού μηνύματος και της Κριτικής Επιτροπής για την κατηγορία του τραγουδιού και μετά το πέρας του Διαγωνισμού θα προχωρήσει σε διαδικασίες αποτίμησης της δράσης με ερωτηματολόγια για τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς, μαθητές και μέλη των Κριτικών Επιτροπών.

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΠΟΥ ΒΡΑΒΕΥΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΝΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

Μπορείτε να ακούσετε όλες τις συμμετοχές που βραβεύθηκαν στον περσινό διαγωνισμό «ΚΑΝ’ ΤΟ Ν’ ΑΚΟΥΣΤΕΙ 2018» σε αυτό τον σύνδεσμο http://europeanschoolradio.eu/5fest/vraveia/. Συμπεριλαμβάνονται οι βραβευμένες συμμετοχές τριών σχολείων της Κύπρου: το τραγούδι «Ολύμπιος Μοναγρίτης» του Δημοτικού Σχολείου Λυμπιών, το ραδιοφωνικό μήνυμα «Η Παινεμένη» του Γυμνασίου Αγλαντζιάς και το ραδιοφωνικό μήνυμα «Παραδοσιακά Παιγνίδια» της Σχολής Τυφλών «Άγιος Βαρνάβας».

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Για τυχόν διευκρινίσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κ. Αναστασία Οικονόμου, Προϊσταμένη του Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας (ΤΕΤ) του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (e-mail: anasta@cyearn.pi.ac.cy, τηλέφωνο: 22402310) ή με την υπεύθυνη λειτουργό του ΤΕΤ στο τηλέφωνο 22402339.


Για τεχνικά θέματα επικοινωνείτε με το European School Radio απευθείας.

Επίσημο φόρουμ υποστήριξης Διαγωνισμού: http://europeanschoolradio.eu/6fest/cont/

Εξατομικευμένη υποστήριξη, στέλνοντας μήνυμα στο europeanschoolradio.info@gmail.com, είναι δυνατή μόνο σε περιπτώσεις που ένας εκπαιδευτικός δεν μπορεί να επικοινωνήσει μέσω του φόρουμ.

 

 

Μαθητικός Διαγωνισμός Ραδιοφωνικού Μηνύματος και Τραγουδιού «ΚΑΝ’ ΤΟ Ν’ ΑΚΟΥΣΤΕΙ 2018»

 

RSS
Valid XHTML 1.0 Transitional
Valid CSS!
logo1 logo2
Copyright © Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, 2007-2010
Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών σε θέματα Πληροφορικής
Το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία με ποσοστό 50% και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) σε ποσοστό 50% στα πλαίσια του Μέτρου 2.1. «Αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στα πλαίσια της δια βίου μάθησης» που εντάσσεται στο Ενιαίο Έγγραφο Προγραμματισμού (ΕΕΠ) Στόχος 3 «Ανθρώπινο Δυναμικό» για την Προγραμματική Περίοδο 2004-2006.

Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ): «Συμβολή στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, στη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς εργασίας, στην προώθηση της απασχολησιμότητας, του επιχειρηματικού πνεύματος, της ικανότητας προσαρμογής και της ισότητας των ευκαιριών, καθώς και την κοινωνική ενσωμάτωση».